Αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων κυβερνητικές πηγές, με βάση τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως διευκρινίζουν όμως, δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση με τυχόν διαρθρωτικά μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν οι σπατάλες και τα διαφυγόντα έσοδα, όπως π.χ. τυχόν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, κυβερνητικές πηγές ανάφεραν από τις Βρυξέλλες: «είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο». Υπενθύμιζαν ακόμη τη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ και με την ίδια αφορμή επισήμαναν ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή μαζί της, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνομιλία του κ. Σαμαρά μαζί της τις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολίασαν και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, με τον οποίο υποστήριξαν ότι θα μειωθεί κι άλλο η επιβάρυνση που αρχικά υπήρξε με το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Στην επιδίωξη να μειωθεί κατά 10-15% η επιβάρυνση απέδωσαν το γεγονός ότι επιβάλλεται φόρος και σε ακίνητα χωρίς κτίσμα, όπως π.χ. στους αγρότες. Η θέση της κυβέρνησης είναι, διευκρίνιζαν, να διευρυνθεί η φορολογική βάση, ώστε να μειωθεί η επιμέρους επιβάρυνση σε όσους ήδη πλήρωναν.

Μεγάλες αλλαγές για το μεταναστευτικό πέτυχε η πρωτοβουλία των χωρών του Νότου

Στις σημαντικές αλλαγές που πέτυχε η Ελλάδα, μαζί με άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ , στο μεταναστευτικό, αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας μας Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στη σύνοδο κορυφής τέθηκε το ζήτημα καταπολέμησης των κυκλωμάτων δουλεμπορίας, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι πάνω από 100 λαθρομετανάστες αποβιβάσθηκαν πρόσφατα στη Μεσσηνία, στον τόπο καταγωγής του, με τον δουλέμπορο να έχει εισπράξει από 4.000 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφερε.

«Παρατήρησα ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο το Νότο, αλλά όλη την ΕΕ, καθώς οι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν αρχικά στις χώρες του Νότου για να μεταβούν τελικά σε άλλες χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για την επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ότι ακόμη ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει πίεση στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι μεταναστευτικές ροές , όπως και προς την Τουρκία για την τήρηση της συμφωνίας επαναπροώθησης που έχει υπογράψει με την Ε.Ε.

«Ζήτησα να υπάρξει μία στρατηγική ταυτοποίησης της χώρας προέλευσης των μεταναστών, να μοιραστούν όσοι δικαιούνται άσυλο και να μεριμνήσει η Ευρώπη για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες. Όλοι ξέρουν ποιες χώρες είναι αυτές και αυτό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί με ταχύτατες διαδικασίες μία νέα Task Force για τη Μεσόγειο , η οποία ήδη συνεδρίασε, και ότι όλοι έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρχιε επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ από τη Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς έθεσε το θέμα της ανεργίας σε συνδυασμό με αυτό της λαθρομετανάστευσης και φέρεται να τόνισε στη σύνοδο κορυφής, σχε σχέση με τα ακραία φαινόμενα που εμαφνίστηκαν στην Ελλάδα, σε μία αιχμή για τη Χρυσή Αυγή: "Ελάτε στη θέση μου. Έχουμε τόσους ανέργους και άλλους τόσους λαθρομετανάστες".