Σαφείς αποστάσεις από την Ελλάδα όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής πήρε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση, τόνισε πως διήρκησε μόλις 5 λεπτά και πως «δεν συζητήθηκε το ελληνικό πρόβλημα», σε αντίθεση με τις πληροφορίες που ήθελαν να γίνεται συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

Παράλληλα, η καγκελάριος ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση», επιστρέφοντας το… μπαλάκι των διαπραγματεύσεων στην τρόικα.

Χάσμα 2 δισ. ευρώ μεταξύ υπουργείο και τρόικας

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, η απόκλιση υπουργείου Οικονομικών και τρόικας είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν λόγο για δημοσιονομικό «κενό» 2,5 δισ. ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας ενστερνίζεται μόλις… τα 500 εκ. ευρώ.

«Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε “κανένα μέτρο”».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα φέρουν ��τα ταμεία του Κράτους ένα ποσό κοντά στα 500 εκ. ευρώ, καλύπτοντα έτσι το κενό. Ωστόσο, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το τι μέλλει γενέσθαι με τα λοιπά 2 δισ. ευρώ αν ο κ. Στουρνάρας δεν «πείσει» την τρόικα για την ορθότητα των δικών του εκτιμήσεων…