Ο ανακριτικός κύβος για την έρευνα μιζών και στη μετά Ακη Τοχατζόπουλο εποχή στο ΥΠΕΘΑ, ερρίφθη.

Με συνδυασμένες κινήσεις οι ανακριτές διαφθοράς Γαβιήλ Μαλλής και Γιώργος Σταυρόπουλος ξεκινούν πλέον έναν δρόμο ταχύτητας για την αποκάλυψη των μιζών που τυχόν διακινήθηκαν για την υπόθεση των υποβρυχίων και στην μετά Τσοχατζόπουλο εποχή.

Το ανακριτικό πλάνο περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, δυο επίπεδα:

1. Την άμεση κλήση σε απολογία, εντός της επόμενης βδομάδας, δυο κομβικών προσώπων, από εταιρίες των οποίων , σύμφωνα με τη Γερμανική Δικαιοσύνη πέρασαν μίζες για έλληνες αξιωματούχους. Πρόκειται για τους Αλεξανδρο Αβατάγγελο και Ιωάννη Ματαντό, προς τους οποίους έχουν αποστείλει ήδη κλήσεις προς απολογία καθώς και οι δύο φέρονται ως πρόσωπα κλειδιά στη διευρυνόμενη υπόθεση. Και οι δύο που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχουν κληθεί να προσέλθουν ενώπιον των ανακριτών καθώς διαμένουν στο εξωτερικό. Οι ανακριτές προσβλέπουν πώς με αυτές τις απολογίες θα συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν για το επόμενο βήμα.

2. Το δεύτερο βήμα είναι το άνοιγμα ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών σε τέσσερις χώρες που έχουν ήδη εντοπιστεί και συγκεκριμένα σε Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Μεγάλη Βρετανία. Γι’ αυτό το λόγο οι δυο ανακριτές , που έχουν υποβά��λει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε αυτές τις χώρες, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- μέσα στον Νοέμβριο να έχουν συναντήσεις με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, των τεσσάρων χωρών, όπου έχουν εντοπιστεί ύποπτοι λογαριασμοί και έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμά τους. Οι δύο ανακριτές σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν επαφές με ομολόγους τους από Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να συλλέξουν επί τόπου κρίσιμες πληροφορίες για εκ. ευρώ που διακινήθηκαν ως μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα και έως σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ως «μεσάζων» λειτούργησε ο εισαγγελέας Νικ. Ορνεράκης που εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Χάγη.

Παράλληλα οι δύο ανακριτές ανοίγουν πλέον τον φάκελο για τις δύο συμβάσεις των υποβρυχίων, Αρχιμήδης και Ποσειδών και σύντομα αναμένεται να καλέσουν σε απολογία πολλούς από τους συνολικά 29 εμπλεκόμενους.

Νέα προφυλάκιση για τον Γιάννη Σμπώκο

Πάντως στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων σήμερα ο Γιάννης Σμπώκος προφυλακίστηκε εκ νέου, λίγες μέρες μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 16 ετών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών απολογήθηκε για παθητική δωροδοκία που σχετίζεται με την σύναψη των Tor M1, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γ. Σμπώκος είχε ζητήσει από τον επίσης κατ��γορούμενο στην υπόθεση των ΤorM1, Γιώργο Κάμαρη να χρησιμοποιήσει μία εταιρία συμφερόντων του -με το όνομα Glavis International- στην οποία κατέληξαν 12.247.000 ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι προϊόν δωροδοκίας από τον Βλάσιο Καμπούρογλου και την ρωσική εταιρία ANTEY, η οποία προμήθευσε τους πυραύλους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σμπώκος αρνήθηκε την κατηγορία, ωστόσο δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Η δικογραφία για τα TorM1 αναμένεται σύντομα να κλείσει προκειμένου να πάρει το δρόμο για έκδοση βουλεύματος, αφού έχουν απολογηθεί σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των άλλων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, οι χρηματιστές Γιώργ��ς και Πέτρος Χριστοδουλίδης, κ.α.