Με στόχο την κυβερνητική σταθερότητα και την εξάντληση της τετραετίας «κλείδωσε» η προγραμματική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Βασική μας αγωνία και επιδίωξή μας είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων, η προστασία των ευπαθών ομάδων, η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη να κρατηθεί η Πατρίδα μας όρθια» αναφέρει η προγραμματική συμφωνία κάνοντας λόγο για «απάντηση» στην ��ρίση μέσα από την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συστηματική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ξεκαθαρίζοντας ότι «σχέδιο Β χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο, δεν υπάρχει».

«Νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις δεν θα ληφθούν»

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζουν ρητά και κατηγορηματικά πως «νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν» και κάνουν λόγο για εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2010 έως σήμερα.

Η προγραμματική συμφωνία αναφέρεται σε «μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ» και κάνει λόγο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επανεκκίνηση των έργων των οδικών αξόνων.

Απόλυτα διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται αποδεδειγμένα σε αδυναμία

Η προγραμματική συμφωνία κάνει λόγο για ρεαλιστικές και φιλικές ρυθμίσεις στα δάνεια από το τραπεζικό σύστημα, ενώ όσον αφορά την πρώτη κατοικία υπογραμμίζει πως «θα είναι απολύτως διασφαλισμένη έναντι πλειστηριασμών» για όσους βρίσκονται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνουν λόγο για νέο Εθνικό παραγωγικό Μοντέλο με διαφάνεια στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, με ενισχυμένο ρόλο των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ ρητά τονίζουν πως οι τέσσερις πυλώνες του μοντέλου θα είναι ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία τροφίμων, ο Τουρισμός, η Ενέργεια και η Ναυτιλία.

Εθνικό φορολογικό σύστημα

«Στόχος μας είναι τώρα η διαμόρφωση ενός κατά κυριολεξία εθνικού φορολογικού συστήματος, απλού και κωδικοποιημένου, κοινωνικά δικαίου και αναπτυξιακά στοχευμένου, που θα ρυθμίζει συστηματικά, χωρίς κενά και αντιφάσεις, τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τη φορολογία ακινήτων, κεφαλαίου κοκ.» τονίζεται στην προγραμματική συμφωνία όπου γίνεται λόγος για σύστημα που θα αποθαρρύνει τη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, Σαμαράς και Βενιζέλος μιλούν για αναγκαία ενδιάμεση μεταβατική περίοδο και επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος «προϋποθέτει να ξεπεραστεί πλήρως η δημοσιονομική κρίση. Γι’ αυτό και θα χρειαστούν συστηματικά βήματα και μεταβατική περίοδος».

Απώτερος στόχος η απεμπλοκή από το Μνημόνιο

Τέλος, η προγραμματική συμφωνία υπογραμμίζει ότι πρέπει η επικείμενη ελληνική προεδρία «να αξιοποιηθεί για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και επισημαίνει ότι στόχος εν τέλει είναι «η όσο γίνεται ταχύτερη, οριστική και ασφαλή έξοδος της Πατρίδας μας από το μνημόνιο».