Για το ζήτημα της χρήσης ψηφιακών υπογραφών και την ηλεκτρονική διακίνηση της πληροφορίας, βλέπει επί δύο ημέρες (ξεκινώντας από χθες) η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου τους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Στόχος; Η εξοικονόμηση 500 εκατομμύρια ευρώ (!) τα οποία -προφανώς- αντιστοιχούν στο κόστος προμήθειας χάρτου και εκτύπωσης!

Σκοπός των συναντήσεων της υφυπουργού είναι ο συντονισμός των ενεργειών και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των ψηφιακών υπογραφών σε όλο το Δημόσιο, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στην απογραφή των νεογέννητων.

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου ζήτησε τη δέσμευση των υπουργείων ότι θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των ψηφιακών υπογραφών στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Όπως τόνισε, η αξιοποίηση της ψηφιακής υπογραφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιτρέπει στη δημόσια διοίκηση να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί την παραγωγή έντυπου υλικού, οδηγεί στη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων στο δημόσιο τομέα, ενώ σημαντικό είναι και το περιβαλλοντικό όφελος.