Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρουσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Με επείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, την οποία ο ίδιος ανέγνωσε στην Ολομέλεια, ο Μπαρόζο προειδοποίησε για επερχόμενη στάση πληρωμών!
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο δεν εγκρίνει στην παρούσα Σύνοδο της Ολομέλειάς του την κάλυψη των 2,7 δις ευρώ που υπολείπονται στην Επιτροπή, τότε δεν αποκλείεται να κηρυχθεί στάση πληρωμών εντός του επόμενου 20ημέρου!
Η αντίδραση του Σουλτς ήταν να προτείνει κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασισθεί από την Ολομέλεια να υπάρξει ψήφισμα έγκρισης την επόμενη Πέμπτη.
Πάντως, οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από το γεγονός και εξέφρασαν υπόνοιες ότι πρόκειται για τέχνασμα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, προκειμένου να εγκριθούν "τμηματικά" οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί της ΕΕ για το 2014.