Νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει από το 2014. Σύμφωνα με το Έθνος, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν «γενναία» μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από τον ΦΠΑ που γλιτώνουν όταν δεν παίρνουν απόδειξη από τους επαγγελματίες.

Οι συναλλαγές, για να δίνουν «μπόνους», θα πρέπει δηλαδή να γίνονται με πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή «κάρτα αποδείξεων» όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.

Ποιους θα πρέπει να πληρώνουμε με φοροκάρτα

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογουμένους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως για παράδειγμα υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές και άλλοι.

Στη συνέχεια τα ποσά αυτά θα συμπληρώνονται στην φορολογική δήλωση σε ειδική φόρμα που θα υπάρχει από του χρόνου.

Πως θα μπορέσουν να έχουν φοροέκπτωση οι πολίτες

Για παράδειγμα για έναν πολίτη με ιατρικές δαπάνες 1.500 ευρώ, ενώ έως σήμερα η έκπτωση είναι 100 ως 150 ευρώ, με το νέο σύστημα η έκπτωση θα είναι έως και 600 ευρώ!!!

Οι ελπίδες του υπουργείου...!

Με τη μεγάλη έκπτωση φόρου στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν επίσης στη διάδοση της "φοροκάρτας" αλλά και στην προμήθεια εκ μέρους των επαγγελματιών ειδικών μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS). Οι επαγγελματίες που δεν θα έχουν POS με το νέο σύστημα θα πρέπει να δηλώνουν κάθε μέρα σε ειδική εφαρμογή του TAXIS τα στοιχεία του πελάτη τους όπως ΑΦΜ, αξία συναλλαγών, αριθμός φοροκάρτας.

Με το νέο μοντέλο οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συλλέγουν για παράδειγμα αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις!!!

Βίντεο STAR εκπομπή Live U