Με επιστολή αντέδρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για το δημοσίευμα της "Wall Street Journal", την περασμένη Δευτέρα, ότι "Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να απολύσει ούτε δολοφόνους και εξακολουθεί να πληρώνει με 800 ευρώ τους δράστες της δολοφονίας του δημάρχου Παγγαίου το 2009". Στην επιστολή του προς την αμερικανική εφημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως "το ελληνικό Δημόσιο αλλάζει" και σημειώνει "την απόλυτη δέσμευση του υπουργείου του για τον τερματισμό των καθυστερήσεων στη λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών του δημοσίου τομέα, επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στις νομικές και συνταγματικές προϋποθέσεις".

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξηγεί στην επιστολή του πως για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου έχει εκδοθεί πρωτοβάθμια απόφαση, τόσο από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης, όσο και από την πειθαρχική επιτροπή το 2010, έναν χρόνο δηλαδή αφότου διεπράχθη το έγκλημα. Παράλληλα επισημαίνει ότι αυτό το μήνα αναμένεται η απόφαση για την έφεση που έχει ασκηθεί, ενώ ο δήμος Παγγαίου θα κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής για την απόλυση των δύο καταδικασθέντων έως τις 17 Νοεμβρίου, όπως ορίζει η ελληνική δικαιοσύνη, καθώς μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση στο ανώτατο δικαστήριο.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέ��ρι στιγμής για την πλήρη εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα στο δημόσιο τομέα -αναφέρει ακόμη στην επιστολή του προς την WSJ ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας. Τα βήματα που έχουν γίνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν αρχίσει ήδη να αποφέρουν αποτελέσματα. Σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα κατανοούν ότι τίθεται σε εφαρμογή η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε σχέση με πειθαρχικά παραπτώματα και ότι θα γίνει επανεξέταση υποθέσεων άνευ καθυστερήσεων. Σε μόλις λίγους μήνες, περισσότερες από χίλιες πειθαρχικές υποθέσεις επανεξετάστηκαν πλήρως, ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση άλλων 2000 υποθέσεων".

Και στην ��πιστολή του ο Έλληνας υπουργός καταλήγει: "Για πρώτη φορά, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αναφορά για όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις στη χώρα, η πορεία των οποίων ελέγχεται σε τακτική βάση. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό Δημόσιο όλα τα αναγκαία δίκτυα, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση για την εξέλιξη πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν».