Δύσκολο αναμένεται να είναι το σημερινό απόγευμα για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα δώσει το παρών στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να σκοπεύει να προβεί σε ενημέρωση για την πρόοδο του προγράμματος της Ελλάδας, κάνοντας μνεία στην τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω βαθιάς ύφεσης και στη δημιουργία για πρώτη φορά βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013, ωστόσο το κλίμα πιθανόν να μην είναι ιδανικό για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο λόγος; Η αναφορά του Euroworking Group που θα δοθεί στους εταίρους μας, η οποία κρίνει ότι η Ελλάδα είναι ανέτοιμη για τη δόση του 1 δισ. ευρώ καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο με ορίζοντα υλοποίησης τον Αύγουστο!

Θεωρείται βέβαιο ότι οι εταίροι θα «ζητήσουν το λόγο» από τον υπουργό Οικονομικών για τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με όχημα (και) την αυξημένη αξιοπιστία που διαθέτει πλέον η Ελλάδα, πιθανότατα θα ζητήσουν επίδειξη πολιτικής βούλησης, εμπιστευόμενοι μια δέσμευση από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να «πείσει» τους ομολόγους του ότι η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, στα οποία περιλαμβάνονται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο αλλά και το σχέδιο εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για να πάρει το «ok» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.