«Όχι» φέρεται να είναι η απάντηση της τρόικας στην πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για δι��ύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η κυβέρνηση περίμενε καρτερικά το πολυπόθητο mail με την απάντηση της τρόικα για τη μείωση του ΕΦΚ, που τελικά ήταν αρνητική. Μάλιστα άφησε την κυβέρνηση να περιμένει μέχρι να πει το διπλό όχι και για την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πρόταση, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Με απλά λόγια η τρόϊκα φέρεται να απέρριψε το αίτημα να μειωθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατα 5 λέπτα το λίτρο για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως αν επιδοτούνται ή όχι.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με τους οποίους επικοινώνησε το STAR ούτε διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα, αλλά απαντούν οτι η καθυστέρηση της τρόϊκας να απαντήσει στο αίτημα...δείχνει οτι η απάντηση είναι αρνητική.

Κατά τους ίδιους κύκλους οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης θα γίνουν από εβδομάδα , μετά απο τις συνεννοήσεις με την τρόϊκα. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ρίξει το βάρος του στην προκαταβολή του 25% της επιδότησης και στην αύξηση της επιδότησης απο τα 28 στα 35 λεπτά, παράλληλα, με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Το περιθώριο που υπάρχει είναι μέχρι την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων έχουμε την πρόταση για αύξηση κατά 5.000 ευρώ στο ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι και για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρσι).