Την εκτίμηση ότι «διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από την κρίση» διατύπωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και φέτος επήλθαν για πρώτη φορά στοχευμένες μειώσεις σε φόρους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα υπάρξει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και πως η ύφεση επιβραδύνεται.

«Η ελληνική κοινωνία προβλέπεται να εξέλθει από παρατεταμένη ύφεση, κυρίως λόγων ανάκαμψης επενδύσεων και ενίσχυσης εξαγωγών» πρόσθεσε ο ίδιος, για να υπογραμμίσει ότι το 2014 το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται και πως το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά ως απόλυτο μέγεθος θα μειωθεί.

Για το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, τέλος, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως παραμένει ανοικτό και πως εφόσον πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα «θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του χρέους και θα αναζητήσουμε, μέσα από διαπραγμάτευση, τους βέλτιστους τρόπους».