Επικριτικά… στους Αμερικανούς επικριτές του ευρώ αναφέρθηκε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Πολλοί σχολιαστές από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού παρακολουθούσαν την ευρωζώνη και ήταν βέβαιοι ότι θα αποτύχει. Εξέλαβαν λανθασμένα το ευρώ ως ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αμετάκλητο ενιαίο νόμισμα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος εξήγησε ότι είναι αμετάκλητο «επειδή γεννήθηκε από τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μεγαλύτερη ενοποίηση».

Ο Ντράγκι έκανε λόγο για αλλαγές που γίνονται στην ευρωζώνη και θα οδηγήσουν «σε πιο αποτελεσματική σταθεροποίηση», ενώ έκανε και σύγκριση μεταξύ της ευρωζώνης και των ΗΠΑ: «Αν παρατηρήσουμε τις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι ενίσχυσαν την ένωσή τους σε διαφορετικά στάδια, όπου κάθε στάδιο έφερνε το επόμενο. Στην Ευρώπη σήμερα, περνάμε κατά κάποιον τρόπο μέσα από μία ανάλογη διαδικασία».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ενοποιημένο σύστημα στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη: «Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε αυτό είναι να άρουμε τις διαφορές στο τραπεζικό σύστημα που μπορούν να δημιουργούν τον κατακερματισμό μεταξύ των χωρών. Η πιο σημαντική διαφορά είναι ο τρόπος που οι τράπεζες εποπτεύονται και, εάν είναι ανάγκη, εκκαθαρίζονται από τις εθνικές Αρχές. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης θα ισχύσει από τις αρχές του 2015».