Ικανοποιημένοι αλλά και με αρκετές εκκρεμότητες αποχώρησαν οι τροϊκανοί από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κράτησε περίπου 2 ώρες.

Στη συνάντηση των δύο πλευρών, οριστικοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν στο καθεστώς έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πληρέστατο κατάλογο με πάνω από 12.500 υπαλλήλους στην τρόικα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι ο κατάλογος περιέχει και τα ονόματα των υπαλλήλων εκτός από τις θέσεις που καταργούνται. Όπως διευκρίνισε, μοναδική εξαίρεση είναι οι 1.349 διοικητικοί της εκπαίδευσης για τους οποίους, όμως, δεσμεύτηκε ότι όλα θα είναι έτοιμα έως την Κυριακή.

Οι τροϊκανοί ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις και δεν ζήτησαν (!) να πάρουν τον κατάλογο στα χέρια τους, κάτι που ευθέως ερμηνεύεται από το περιβάλλον του υπουργού ως απόλυτα ενδεικτικό ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και αξιοπιστία.

Ανοικτά παράταση και απολύσεις

Από την άλλη, έμειναν ανοικτά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην τρόικα, δηλαδή την παράταση για το β’ κύμα διαθεσιμότητας και τις απολύσεις.

Όσον αφορά τους συμβασιούχους που παραμένουν στις θέσεις τους προσωρινά με κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων (η κυβέρνηση τους υπολογίζει σε 6-6.500, ενώ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες σε 3.500), το υπουργείο επανέλαβε στην τρόικα ότι οι περιπτώσεις τους θα τελεσιδικήσουν βάσει υπουργικής απόφασης μέχρι τον Νοέμβριο και ζήτησε να υπολογιστούν για τον στόχο των απολύσεων από το Δημόσιο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, ανοικτό έμεινε και το θέμα των 4.000 απολύσεων ως τα τέλη του χρόνου που αφορούν τους 2.000 υπαλλήλους της ΕΡΤ, 1.000 υπαλλήλους από τα αμυντικά συστήματα, 700 υπαλλήλους από τους δήμους (και ειδικά τη δημοτική ραδιοφωνία) και περίπου 300 επίορκους.

Στη συνάντηση δεν έγινε καμία συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά -όπως έχουμε γράψει στο star.gr- όλες αυτές οι απολύσεις είναι στον αέρα. Η τρόικα επικαλείται νομικές και πολιτικές εκκρεμότητες για το θέμα της ΕΡΤ, για τους υπαλλήλους των αμυντικών συστημάτων αναφέρει ότι πλέον «ανήκουν» στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν φύγει από το Δημόσιο, ενώ για τους δήμους πως ο αριθμός θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου μετά από αξιολόγηση, σύμφωνα με τους δημάρχους. Τέλος, για τους επίορκους, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η σχετική έρευνα.

Οι εκκρεμότητες θα συζητηθούν με την τρόικα στη νέα επίσκεψη της στην Ελλάδα μετά τις 14 Οκτωβρίου, μετ�� τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Συνεργάτες, πάντως, του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύουν ως θετικό το γεγονός πως παραμένουν ανοικτά τα θέματα και δεν υπάρχει αρνητική απάντηση από την τρόικα.