Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα αλλά και την πρόκληση του Νίκου Βούτση από το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγω για πρωτοφανή παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, είπε ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη και διατήρησε τις επιφυλάξεις του για την αναγκαιότητα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών εκτιμώντας ότι «δεν θα προσφέρει τίποτε».

«Ως υπουργός Δικαιοσύνης το είπα για να μην θεωρηθεί ποδηγέτηση προς τη Δικαιοσύνη», σημείωσε, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση ο ίδιος δεν πρόκειται να υποκαταστήσει την βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε: Εγώ εξέφρασα μια προσωπική άποψη, όπως κάθε έλληνας πολίτης. Και το λέω από την θέση αυτή, έχω επιφυλάξεις γιατί δεν θα προσφέρει τίποτα. Ως υπουργός Δικαιοσύνης είπα να μην θεωρηθεί ποδηγέτηση της δικαιοσύνης, εξάλλου είναι θέμα βούλησης του ΠτΔ και της πολιτικής ηγεσίας, δεν θα υποκαταστήσω εγώ τη βούληση του ΠτΔ.​

Ο Ν. Βούτσης, βουλευτής Α’ Αθηνών και Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, απευθυνόμενος στον παρόντα Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, κατά τη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, είχε δηλώσει ότι «Με τη χθεσινή σας παρέμβαση, η οποία δόθηκε ως επίσημη διαρροή από το Μαξίμου, σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη “Χρυσή Aυγή”, χρεώνεστε προσωπικά και επενδύετε, μάλιστα με τη θεσμική υπόσταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την προφανή αμηχανία αλλά και την κατάρρευση της στρατηγικής της κυβέρνησης για τα «δύο άκρα», ενώ είναι αυτονόητη και πλήρης η διάκριση των αναγκαίων πολιτικών πρωτοβουλιών στο δημόσιο χώρο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες έρευνες και τις διαδικασίες της δικαιοσύνης και της αστυνομίας».