Συνάντηση που κράτησε μισή ώρα είχαν στη Νέα Υόρκη Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβ��ύτογλου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συνομίλησαν για το Κυπριακό, τη συριακή κρίση, την επικείμενη ελληνική προεδρία στην ΕΕ αλλά και για διμερή ζητήματα, ενώ η συνάντηση έγινε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε φιλική και αποδοτική τη συζήτηση με τον κ. Νταβούτογλου. Τόνισε ότι η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία «μέσω των επιμελητηρίων ή άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων».

«Συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή» ανέφερε σχετικά με το Κυπριακό.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τον κοινό στόχο να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν πρώτα οι εξ��λίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο.

Τέλος, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, συζητήθηκε και το θέμα της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία που είχαν δολοφονήσει εννέα Τούρκους και έναν Έλληνα.