Απειλές κατά της ζωής της δέχεται η έγχρωμη Ιταλίδα υπουργός Ενσωμάτωσης των Μεταναστών, Σεσίλ Κιένγκε, από ακραία ρατσιστικά στοιχεία της χώρας της, την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την Χρυσή Αυγή.

Κατά την συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών εκφράστηκε η συμπαράσταση τους στην Ιταλίδα υπουργό, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που πλήττει κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στους Ευρωπαίους συναδέλφους του χαρακτήρισε την «Χρυσή Αυγή» εγκληματική, παραστρατιωτική, ναζιστική συμμορία κα τους ενημέρωσε για τη δράση της.

Στην παρέμβασή του ο κύριος Μιχελάκης, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την εγκληματική, ρατσιστική -όπως είπε επί λέξει- οργάνωση της "Χρυσής Αυγής" και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, με τη στυγνή δολοφονία ενός συμπολίτη μας, αλλά και τις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον Ελλήνων και αλλοδαπών, καταδεικνύουν ότι πίσω από το ακραίο αυτό ναζιστικό μόρφω��α, κρύβεται μια εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά συμμορίας και παραστρατιωτικού Σώματος. Η κυβέρνηση παίρνει ήδη όλα τα νόμιμα μέτρα για την αντιμετώπιση της».

Όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως «είναι ανάγκη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα αναδιανομής των παράνομων μεταναστών, ανάλογα με την έκταση, το ακαθάριστο προϊόν και τον πληθυσμό κάθε χώρας».

Επίσης στη σύνοδο εκφράστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η μεσογειακή διάσταση της Ευρώπης κατά το 2014, καθώς ανά εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας αναλαμβάνουν κατά σειρά η Ελλάδα και η Ιταλία.