Στην επισήμανση ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο 2013 αύξηση για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Euromoney.

Στην ομιλία του με θέμα «Η Ελλάδα στο κέντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος» ο κ. Στουρνάρας έκανε έμμεση αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών λέγοντας πως αν η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, αυτό το οφ��ίλει στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και στη χρηματοπιστωτική ομαλότητα και το δημοσιονομικό εξορθολογισμό.

Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας ο υπουργός είπε πως τα σημάδια της ανάκαμψης γίνονται πλέον εμφανή. Όπως τόνισε, η μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 περιορίστηκε αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο περιορισμός της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο επετεύχθη, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την κυπριακή κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την οποία χαρακτήρισε ως το «καλύτερο νέο που έχουμε μέχρι σήμερα», αλλά και στις κυβερνητικές προβλέψεις για καταγραφή πλεονάσματος μέσα στο 2013.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως μέχρι σήμερα έχει αποφέρει περίπου 3,5 δισ. ευρώ έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο και συμπλήρωσε: «Η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή βρίσκονταν σε εξέλιξη 5 μόλις διαγωνισμοί, ενώ φέτος είναι σε εξέλιξη 16 διαγωνισμοί και έχουν ήδη ολοκληρωθεί άλλοι 11». Παράλληλα, προσέθεσε πως αναμένονται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ, περιφερειακά λιμάνια, την Εγνατία Οδό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ΕΛΤΑ, κ.α..

Τέλος, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το άνοιγμα των κλειστών ��παγγελμάτων.