Να διεκδικήσει η κυβέρνηση το τέλος της εποχής των μνημονίων ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι με τη συνέχιση της λιτότητας η ανάκαμψη δεν είναι εφικτή.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε συγκεκριμένα:

« δεν υπάρξει απαλλαγή από την πολιτική της λιτότητας η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι εφικτή. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι η υποχώρηση στις λανθασμένες απαιτήσεις της τρόικας, οδηγεί σε κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασ��στική διαπραγμάτευση με τους δανειστές - εταίρους με κύριους άξονες:

-Την αποτροπή της επιβολής νέων μέτρων.

-Την τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι διακανονισμοί υποχρεώσεων των πολιτών σε κράτος και τράπεζες με ασφυκτικά όρια.

-Τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

-Τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τους ανέργους.

- Την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-Την επανατοποθέτηση της διοικητικής μεταρρύθμισης με αξιολόγηση δομών, επιχειρήσεων και προσωπικού και απ��σύνδεση της κινητικότητας από απολύσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει το τέλος της εποχής των μνημονίων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει:

- Μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους με περικοπή μέρους του, μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύλιση των ομολόγων.

-Ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη με διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές.

-Στήριξη για να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω διαρθρωτικών αλλαγών στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό μοντέλο.

-Για να υπάρξει αποδοτική διαχείριση πόρων, προώθηση εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Αυτό χρειάζεται σήμερα η χώρα και οι πολίτες.

Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση που θα είναι πραγματική και θα στοχεύει σε ουσιαστικές και θετικές, για την οικονομία και την κοινωνία, αλλαγές του προγράμματος».