Τέρμα το γκάζι… πατάει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μετά τους ιδιοκτήτες ακινήτων «στριμώχνει» τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Τα δίλιτρα αυτοκίνητα (με κινητήρες άνω των 1.929 λίτρων) που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια (από το 2003 και μετά) θα πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Μάλιστα, ο φόρος αυτός θα επιβληθεί και σε κατόχους ΙΧ που τα πούλησαν μέσα στο 2013 ή κατέθεσαν πέρυσι (2012) τις πινακίδες τους καθώς έχει αναδρομική ισχύ το μέτρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των «πολυτελών» ΙΧ θα κληθούν να πληρώσουν μαζί τα τέλη κυκλοφορίας με τον φόρο πολυτελείας, με τη «λυπητερή» να ξεκινά από 947 ευρώ για τους… τυχερούς-άτυχους και να φθάνει τα 5.140 (!) ευρώ για τους… άτυχους-άτυχους!

Ειδικότερα, για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης, ενώ για τα Ι.Χ. επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επιβληθεί σε πισίνες, και αεροσκάφη, με το υπουργείο να ευελπιστεί σε έσοδα 100 με 130 εκ. ευρώ το χρόνο.

Πάντως, αν και δεν έχει δοθεί κάποια σχετική διευκρίνηση, δεν αποκλείεται να δοθούν και δόσειςγια τον φόρο πολυτελείας από το υπουργείο Οικονομικών.