Ποιος δεν θυμάται τον καθημερινό βομβαρδισμό μέχρι και πριν από μερικούς μήνες δηλώσεων και εκτιμήσεων για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Φαίνεται πως τελικά βρεθήκαμε πολύ κοντά στον… γκρεμό!

Όπως αποκαλύπτει ο Λορένζο Μπίνι Σμπάγκι, ένα από τα έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ έως τον Νοέμβριο του 2011, στο βιβλίο του με τίτλο «Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα», η Μέρκελ εξέταζε και μάλιστα πολύ σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

Όπως αναφέρει ο τραπεζίτης από τη Φλωρεντία, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να φύγει από την ευρωζώνη χωρίς να προκληθεί μη διαχειρίσιμη χρηματοοικονομική αναταραχή.

«Ο Βενιζέλος είπε “όχι” στον Σόιμπλε για “αναίμακτη” έξοδο από το ευρώ»

Ο Ιταλός τεχνοκράτης αφηγείται την περίοδο από τις αρχές του 2011 και μετά κάνοντας λόγο για «τοξικό» κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο Σόιμπλε έφερε πρόταση στον Ευάγγελο Βενιζέλο (τότε υπουργό Οικονομικών) για έξοδο από την ευρωζώνη, την οποία ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε.

Συγκεκριμένα, ο Σμπάγκι αναφέρθηκε σε περιστατικό στο πλαίσιο του Ecofin στο Βρότσλαβ της Πολωνίας στις 16 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτοντας ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρότεινε “βελούδινη” έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της. Όπως τονίζει, «ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε την πρόταση».