Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται τα τελευταία 24ώρα ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ο.Ρεν αλλά και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρ��ους, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια τους επόμενους μήνες!

Η κ.Μέρκελ μάλιστα όταν ρωτήθηκε για το ύψος της βοήθειας, αρνήθηκε να απαντήσει, δηλώνοντας απλά ότι «το ποσό που θα χρειαστεί η Ελλάδα θα το ξέρουμε στα μέσα του 2014».

Στην Αθήνα το εκτελεστικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στενός συνεργάτης της κ.Μέρκελ, Γεργκ Άσμουσεν παρέπεμψε στην δεσμευτική απόφαση του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας πως «η Ευρωζώνη θα εξετάσει τρόπους ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, όταν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, το Βερολίνο έχει έτοιμο νέο πακέτο στήριξης για τη χώρα μας που το ονομάζουν «προληπτικό». Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γερμανία παίρνουν την σκυτάλη από την τρόικα και επωμίζονται αυτό το προληπτικό πακέτο στήριξης για τη χώρα μας, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως δεν προτίθεται να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, το νέο πακέτο θα έχει τρεις άξονες:

1)Τα κεφάλαια ύψους 10 δις ευρώ που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

2)Ένα μικρό δάνειο ύ��ους 5 έως 7 δις ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης τον γνωστό ESM

3)Μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα και επιμήκυνση αποπληρωμής των ομολόγων .

Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει και τους 3 άξονες αλλά και μόνο ένα από τους παραπάνω άξονες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας ως το τέλος του έτους

Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός, ότι για την ώρα δεν γίνεται κουβέντα για νέα περιοριστικά μέτρα δηλαδή περικοπές αλλά θα περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα.

Το «προληπτικό» αυτό πακέτο θα λειτουργήσει,όπως λένε, ως μαξιλάρι σε περίπτωση που δεν μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2014 αλλά και να «δουλέψει» ως υποβοήθηση για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα μας.

Βίντεο STAR, ΑΝΤ1