​Το κόστος για τη νοσηλεία των λαθρομεταναστών στα δημόσια νοσοκομεία θα διεκδικήσει το υπουργείο Υγείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε το πρωί με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ώστε άμεσα να ρυθμιστεί ο τρόπος της απογραφής όλων όσοι δικαιούνται ασφάλιση στον ΕΟΠΥΥ.

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Υγείας για το μέλλον των γιατρών που εμφανίζουν να έχουν ύποπτες συναλλαγές με φαρμακευτικές εταιρίες.

«Όποιος γιατρός δημιουργεί υπόνοιες για συναλλαγές με εταιρείες φαρμάκων θα τίθεται εκτός συστήματος» είπε και τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα δώσει και συγκεκριμένα στοιχεία.

«Παραδείγματος χάρη, βλέπουμε γιατρούς όπου επί σειρά μηνών γράφουν συνταγές από μία συγκεκριμένη εταιρεία σε ποσοστό 95%. Ξεπερνούν δηλαδή τον μέσο όρο δαπάνης 2 και 3 φορές και εκτελούν το σύνολο των συνταγών τους, το 90%, σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Αυτό είναι μία από τις περιπτώσεις που σίγουρα θέλουμε να ελέγξουμε γιατί συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως μετά από τον έλεγχο του πόθεν έσχες των διοικητών των νοσοκομείων, σειρά έχουν οι γιατροί, ενώ επανέλαβε την πρόθεση του να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόστος για τη νοσηλεία των λαθρομεταναστών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Και τέ��ος, μέχρι τις 28 Αυγούστου έχουμε ζητήσει να έχουμε από όλα τα νοσοκομεία της χώρας τα ακριβή στοιχεία για το κόστος περιθάλψεως, για το 1ο εξάμηνο του 2013, των λαθρομεταναστών. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου, είναι να έχουμε τη πραγματική εικόνα του κόστους και να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα από την Ευρώπη, στο πλαίσιο της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινής κοινωνικής πολιτικής της Ευρώπης, γιατί θεωρούμε ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα συναντήθηκε με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και συζήτησαν την επίσπευση της απογραφής των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ.

«Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε απαραιτήτως, γιατί αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Έχουμε κατά κύριο λόγο την εικόνα των κυρίως ασφαλισμένων των ταμείων. Δεν έχουμε όμως την εικόνα των εμμέσως ασφαλισμένων και επίσης δεν έχουμε επικαιροποίηση των στοιχείων, του πο��οι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη».

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός υγείας τόνισε πως το σχέδιο της κινητικότητας τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.

Επανέλαβε πως μετά από την κατάργηση των 8 νοσοκομείων δεν θα γίνουν απολύσεις ενώ το επόμενο 15νθημερο τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λειτουργήσουν επικουρικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα λαμβάνουν ασθενείς που ήδη έχει γίνει διάγνωση του περιστατικού τους.