Ηχηρό μήνυμα στους εργοδότες που δεν κολλάνε ένσημα στους εργαζόμενους έστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου όπου σήμερα Τρίτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

"Το πρόστιμο φτάνει τα όρια του εξοντωτικού. Πιστεύω όμως ότι θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο γιατί από εδώ και πέρα όποιος σκεφτεί να παρανομήσει στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας αδήλωτους εργαζόμενους θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές. Το πρόστιμο πραγματικά είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να τους βάλει όλους- αυτούς που ήταν ασυνεπείς- σε σκέψεις εάν το επιχειρήσουν ξανά" ανέφερε ο υπ. Εργασίας και πρόσθεσε: «Πιστεύω είναι ένα μέτρο που θα πιάσει τόπο»

Όπως σας γράψαμε από το star.gr, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι ποινές θα είναι σκληρές για όσους συλληφθούν να μην έχουν δηλώσει τους εργαζομένους τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι:

-Ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – υπάλληλο.

-Αντίστοιχα, το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί 403 ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – εργατοτεχνίτη.

-Προβλέπεται επίσης σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης/εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, πέραν των χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης.