Να αλλάξει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση στην κωμόπολη Κρούσεβο.

«Καλώ να αλλάξει η μορφή των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας: οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών να τεθούν επικεφαλής και να προσπαθήσουμε από κοινού να καταλήξουμε σε κάποια αποδεκτή και για τις δυο πλευρές λύση» πρότεινε, ενώ διευκρίνισε ότι τον τελευταίο λόγο για την όποια λύση θα την έχουν οι πολίτες, με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί.

«Με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας των συνομιλιών και με έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτό το ζήτημα, σκέφτομαι να απευθυνθώ στον ΟΗΕ προτείνοντας την αλλαγή της μορφής των συνομιλιών, ακολουθώντας το παράδειγμα και της Σερβίας και του Κοσόβου. Σε αυτές τις συνομιλίες, εκτός από τον διαμεσολαβητή θα συμμετέχουμε όλοι εμείς άμεσα, με τις δικές μας ομάδες και ειδικούς από τη χώρ�� μας» ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε διατυπώσει ανάλογη πρόταση για αλλαγή του διαπραγματευτικού πλαισίου αναφορικά με το θέμα του ονόματος και στην πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.

Κατηγόρησε πάντως την Ελλάδα, ότι εμποδίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του και ότι δεν επιθυμεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας έχουν π��ριέλθει σε αδιέξοδο» τόνισε.