«Η δημιουργία της νέας Ελλάδας είναι εθνική ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του με την οποία κλείνουν οι εργασίες του 9ου συνεδρίου της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας ενώνει η αγάπη για την Ελλάδα, αφήνουμε στους άλλους τη μιζέρια».

«Ήμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος, αποδείχτηκε και σήμερα προσπαθούμε να απεγκλωβιστούμε από ΤΑ μνημόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Προσδιόρισε δε ως εχθρούς της ΝΔ τους «κολλημένους στα ιδεολογήματα του χθες», όσους «θέλουν να προστατεύσουν όσα η ΝΔ θέλει να αλλάξει», καθώς και τους «αθεράπευτα λαϊκιστές».

«Εχθροί μας είναι οι κάθε είδους ακραίοι και οι φανατικοί του χθες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, καλώντας μέλη και στελέχη της ΝΔ να ανοίξουν τις οργανώσεις του κόμματος και να εντάξουν σε αυτές όλους όσους επιθυμούν να ενωθούν υπό τη σκέπη του οράματος της «Νέας Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στην Αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το μόνο της σχέδιο είναι η μιζέρια.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε τα τελευταία χρόνια στη Νότιο Ευρώπη, αντιμετωπίστηκε από ορισμένους με τη λογική 'σιγά το σχέδιο'».

Την ομιλία του κ. Σαμαρά θα ακολουθήσει η εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος από το σώμα των συνέδρων.

Προηγήθηκαν τοποθετήσεις συνέδρων, βουλευτών και υπουργών.

«Η νέα Ελλάδα, που θέλουμε, είναι μια χώρα που στέκεται σταθερά στην ευρωζώνη. Χώρα ευρωπαϊκή και περήφανη» είπε, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι η έξοδος από την Ευρώπη δεν συζητείται πια, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή, ενώ έμφαση έδωσε και στην εδραίωση της χώρας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Στο μεταναστευτικό ζήτημα και το θέμα της ασφάλειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

«Δική μας προμετωπίδα είναι ο νόμος και η τάξη. Τον νόμο και την τάξη θα επιβάλουμε. Για εμάς δεν είναι ανεκτές οι Σκουριές, όπως δεν είναι ανεκτή και η Μανωλάδα» πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα διαφώνησε με την Ευρώπη στο Δουβλίνο 3. «Από εδώ και πέρα θα υπάρχει πορεία διαφοροποίησης» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

«Η τελευταία πολ��τική κρίση δεν βοήθησε τη χώρα προς την κατεύθυνση της προόδου» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως σε ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης της ΝΔ η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί αμηχανία και ερωτήματα.