Την απόφαση να εκπέμψει ξανά η ΕΡΤ έλαβε το ΣτΕ, μετά το «λουκέτο» της 11ης Ιουνίου.

Μια εβδομάδα μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το «μαύρο» που έπεσε στις οθόνες, και την κυβερνητική κρίση που τελευταία στιγμή εκτονώθηκε, το ΣτΕ αποφάσισε ναι μεν να κλείσει η ΕΡΤ, αλλά «ψήφισε» κατά του «μαύρου».

Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτE:

Όπως σας γράψαμε και χθες από το star.gr, σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ κύριου Μενουδάκου, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Ο διαχειριστής θα αποφασίσει, με βάση και τις ανάγκες, αν το προσωπικό θα παραμείνει ως έχει ή αν θα απολυθεί όλο ή εν μέρει.

Παράλληλα, θα συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Από την απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ εξαιρούνται τα μουσικά σύνολα και οι συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».

Θυμίζουμε πως στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ η απόφαση για εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ, μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ανακοινώθηκε την στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ:

Την ί��ια στιγμή, το θρίλερ της τρικομματικής συνεχίζεται. Αν και η απόφαση του ΣτΕ εκτόνωσε την κυβερνητική κρίση, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, ώστε να συζητήσουν σε μια νέα σύσκεψη, τόσο το θέμα της ΕΡΤ, όσο και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Το σίγουρο είναι, πως και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ανασχηματισμού,ο οποίος θα γίνει αρχές Ιουλίου, αλλά και στην επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή κυβερνητικού σχήματος θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, ενώ έχει συμφωνηθεί να συμμετάσχουν σε αυτό και πολιτικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στουρνάρας: «Η ΕΡΤ τελείωσε. Μεταβατικός φορέας μέχρι τη ΝΕΡΙΤ»:

Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπ. Οικονομικών τόνισε πως η ΕΡΤ τελείωσε και με τη σφραγίδα του ΣτΕ πλέον, εξηγώντας ότι το ΣτΕ διατάσσει εκπομπή δημόσιου ραδιοτηλεοπτι��ού φορέα και όχι της ΕΡΤ, και έδειξε προς τη δημιουργία ενός μεταβατικού σχήματος μέχρι να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ:

«Το ΣτΕ διατάσσει να εκπέμπει πρόγραμμα από δημόσιο τηλεοπτικό φορέα μέχρι τη σύσταση του υπεύθυνου φορέα».

Τέλος, κατέληξε πως «αποτελεί μείζον θέμα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Παραμένει το «αγκάθι» της ΕΡΤ

Σε ότι αφορά, την ΕΡΤ υπάρχουν ακόμη πολλά «αγκάθια» που θα πρέπει να ξεπεραστούν! Πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος ώστε με νέο φορέα, προσωρινού χαρακτήρα, να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες και οι εκπομπές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, ενώ προσωρινά παραμένει μέχρι τη δημιουργία νέου φορέα και το προσωπικό.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ΕΡΤ έκλε��σε και καλεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να συμφωνήσουν άμεσα σε ένα νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Τη μεγαλύτερη ευθύνη πάντως για το υπό πιο νομικό καθεστώς και με πόσο προσωπικό θα λειτουργήσει προσωρινά ως τη δημιουργία του νέου φορέα η ΕΡΤ την έχει η κυβέρνηση.

Βίντεο star