«Η ΕΡΤ πέθανε: Ο θρήνος ενός ανθρώπου που ήταν στη μαύρη λίστα».
Αυτ��ς είναι ο τίτλος του κειμένου για την ΕΡΤ του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη στην ιστοσελίδα του, όπου αναφέρεται στην προσωπική του σχέση με τη δημόσια τηλεόραση και κάνει λόγο για αποκλεισμό.
Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρεται σε υπουργό Προπαγάνδας, ο οποίος είχε δώσει εντολή να μην τον καλούν στη δημόσια τηλεόραση. Όπως διευκρινίζει στο twitter, εννοεί τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή.
Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας σημειώνει ότι η ΕΡΤ συνέχισε να τον καλεί παρά την (προφορική) εντολή αποκλεισμού του από τον κ. Πεταλωτή.
Ο ίδιος, περιγράφει ένα περιστατικό με την Έλλη Στάη λίγο πριν βγει στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, όπου η παρουσιάστρια του ζήτησε «σχεδόν σαν χάρη, να μην πω τις δυο απαγορευμένες λέξεις στον αέρα: ανασυγκρότηση χρέους. Ανησυχούσε ότι αν συνέχιζα να μιλάω για την ανασυγκρότηση, για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η πίεση από τη κυβέρνηση να μείνω εκτός της ΕΡΤ θα ήταν αφόρητη».
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Βαρουφάκης, άκουσε την Έλλη Στάη με προσοχή και… την αγνόησε: «Φυσικά το πρώτο πράγμα που είπα σε αυτή την εκπομπή ήταν ότι η ανασυγκρότηση του χρέους είναι αναπόφευκτη! Εκτοτε δεν εμφανίστηκα ποτέ ξανά στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία»!
Ωστόσο, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας σπεύδει να διευκρινίσει ότι η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μόνο αδιάφορο δεν τον άφησε: «Το αντίθετο... Φυσικά τα δημόσια μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι ανυπόφορα, όπως και τα δημόσια σχολεία, νοσοκομεία ακόμη και η δικαιοσύνη. Αλλά τα δημόσια μέσα ενημέρωσης μας προσφέρουν μια ευκαιρία εκπολιτισμού της κοινωνίας. Χωρίς αυτά θα ήμασταν στο έλεος του Ρούπερτ Μέρντοχ».