Πρώτη ανάρτηση 19.15


Φωτιές άναψε ζητώντας τις προτάσεις των κομμάτων μέσα στο καλοκαίρι για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία ξεκίνησε το 2008 και ισχύει μέχρι το τέλος του 2013.


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι όταν η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης («κάποια στιγμή, σε πέντε – δέκα – δεκαπέντε χρόνια» όπως ανέφερε!) θα αρθεί η απαγόρευση και ότι πρέπει να ετοιμάζεται το σύστημα για την τεράστια συσσώρευση τότε αιτήσεων πλειστηριασμών.


Πάντως ο κ. Σκορδάς διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες δεν θα πουλήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν, αν και η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχρεώνει τους δανειολήπτες να βάλουν υποθήκη ακίνητη περιουσία αν θέλουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου για τα δάνεια. «Ποια τράπεζα θα δώσει ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια», υποστήριξε από την πλευρά του ο Θ. Σκορδάς.


Αργότερα πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε σε σχέση με την ερμηνεία ότι η κυβέρνηση ανοίγει ζήτημα άρσης των πλειστηριασμών:

«Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας τω�� πολιτών».

Το υπουργείο Ανάπτυξης απέσυρε όμως τον "κατεπείγοντα" χαρακτήρα του νομοσχεδίου, μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν.

Το ίδιο ζήτημα πάντως προκάλεσε εκνευρισμό στους κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, που υποστηρίζουν ότι δεν συμφωνούν με τον χειρισμό και ότι για μία ακόμη φορά αιφνιδιάσθηκαν σε ένα ζήτημα που δεν αναφέρεται στο Μνημόνιο (αν και η τρόικα πιέζει για τη διευθέτησή του) αλλά αγγίζει εκατομμύρια πολίτες. ​​​​