​Πρώτο ζήτημα στην Ελλάδα για τον κ.Βενιζέλο δεν είναι πια η οικονομική κρίση αλλά η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ΙΣΤΑΜΕ τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, κάνοντας μάλιστα λόγο «πρώτη πράξη αυτοκτονίας της Ελληνικής Δημοκρατίας» και «τραγική ιστορική μυωπία» σε περίπτωση που αυτό δεν ψηφιστεί.

Επισήμανε ότι είναι «άθλια» η εικόνα που δίνει το πολιτικό σύστημα στη συζήτηση γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τόνισε πως είναι ανάγκη να συμφωνήσουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, λέγοντας ότι με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται για εθνικούς λόγους, αλλά έχει θεμελιακές αξιακές και ιδεολογικές διαφορές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τώρα οι ξένοι συνομιλητές δεν θέτουν ως πρώτο ζήτημα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν μιλάμε για εκτός νόμου κόμματα, αλλά για εκτός νόμου συμπεριφορές που πρέπει να στιγματίζονται», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως οι συμπεριφορές αυτές αφορούν φυσικά πρόσωπα που όταν εκπροσωπούν κόμματα πρέπει να στιγματίζονται και αυτά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση αποτελεί εύφορο έδαφος για την αποδοχή της Χρυσής Αυγής. Η «νόθα» διάκριση μνημονιακών-αντιμνημονιακών δυνάμεων καλλιεργεί τον φανατισμό και ο διαχωρισμός δεξιά-αντιδεξιά απαγορεύει την αντιμε��ώπιση του νεοναζισμού και του φαινομένου της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτήρισε «αφελή» και «επικίνδυνη» την άποψη ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στην ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και ανέφερε ότι στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν υπάρχει «Χρυσή Αυγή», ενώ αντιθέτως υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα σε χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.