«Η Ελλάδα έχει αντιρατσιστικό νόμο από το 1979» επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ τα οποία πήραν μέρος σε σύσκεψη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο γραφείο του γραμματέα της ΚΟ Θανάση Μπούρα.

Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, συμμετείχαν: ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα ίδια στελέχη διαμηνύουν παράλληλα ότι για τον ίδιο λόγο η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημιουργία αντιρατσιστικού νόμου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα, αλλά μόνο για τις χώρες που δεν είχαν ανάλογους νόμους.

Στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση ανάμεσα στο νόμο 927/79 και στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν νομικά κενά, ενώ εξετάσθηκε και το κατά πόσον είναι δεσμευτική η ευρωπαϊκή Οδηγία. Κατά τα στελέχη της ΝΔ είναι όντως δεσμευτική η ευρωπαϊκή οδηγία, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν αντιρατσιστικό νομικό οπλοστάσιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Για την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) στη ΝΔ αναφέρουν ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, επειδή υπάρχουν διατάξεις οι οποίες χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, ιδίως για τους όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις.

Πάντως η ΝΔ επιτίθεται ατον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υποστηρίζει ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες.«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία» αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.

​​​