Στα «μανταλάκια» κρεμά τους υπαλλήλους της Βουλής η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που ρυθμίζουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους, που σημαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς για το ύψος συντάξεων, τα όρια εξόδου από την υπηρεσία, την πιθανότατα εφάπαξ και το ύψος του κ.λπ.

Η υπόθεση αφορά αίτηση υπαλλήλου της Βουλής που εκκρεμούσε στο Β’ Τμήμα του ΕΣ και η οποία αφορούσε θέματα συνταξιοδοτικών διαφορών. Ήρθε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από αναίρεση υπέρ του νόμου που άσκησε ο Γενικός Επίτροπός Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσης Λασκαράτος.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ίσοι και πως για τον καθορισμό του συνταξιοδοτικού ζητήματος των υπαλλήλων της Βουλής απαιτείται νόμος, επί του οποίου θα πρέπει να γνωμοδοτήσει πρώτα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι συντάξεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων ήταν πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το εφάπαξ που ελάμβαναν (τουλάχιστον) υπέρογκο...