Συνεχίσθηκε σήμερα για πολλοστή ημέρα η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η ΝΔ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Παπαϊωάννου που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2011, αλλά τώρα τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη που βασίζεται στο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου.

Μάλιστα, η ΝΔ στη Βουλή μοίρασε στη Βουλή την τοποθέτηση του τότε εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, που είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Παπαϊωάννου, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις γενοκτονίες δεν λύνονται με την ψήφιση ενός νόμου και εκφράζοντας φόβους για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

«Είναι υποκριτές. Τι άλλαξε από τότε; Ποιος είναι εκτός γραμμής; Ο Β. Μουλόπουλος ή ο Αλ. Τσίπρας;» έθεσαν το ερώτημα κύκλοι της ΝΔ.
Όπως επίσης διευκρίνισαν «η ΝΔ θα εκφραστεί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής», ενώ ανέφεραν και ότι η πρώτη εκτίμησή τους για το νομοσχέδιο είναι ότι υπάρχουν «γενικόλογα πράγματα που πρέπει να διασαφηνιστούν».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι «όχι μόνο μπλοκάρε�� την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής».

Κάνει λόγο επίσης για «ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς» και υποστηρίζει ότι «η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο "μικρή λεπτομέρεια" σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ακόμη τη ΝΔ «να ενημερώσει επιτέλους η ίδια τον κ. Ρουπακι��τη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της» και υποστηρίζει ότι «η υποκρισία έχει και τα όριά της».

Για τη δική του θέση ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει:

«Είναι απαραίτητη η θέσπ��ση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του».

​​​