Μέρκελ ήρθε η σειρά σου!

Ο πρόεδρ��ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στην ημερίδα για την Ευρώπη την οποία διοργανώνει η Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας (WDR) στο Βερολίνο, κάλεσε τη Γερμανία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να λάβει μέτρα!

«Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώνει. Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας» τόνισε ο Μπαρόζο, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο σε ό,τι αφορά στην διόρθωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών όσο και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας» υποστήριξε, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει: «Δεν δικαιολογείται κανένα αίσθημα ικανοποίησης, όπως έδειξαν και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Κύπρου. Η κοινωνική κατάσταση αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Το λόγο πήρε στην ημερίδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο η Ε.Ε. να στραφεί τώρα στους ανθρώπους και να αρχίσει να πολεμά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

«Δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη εάν συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με προγράμματα λιτότητας, δίχτυα ασφαλείας και εκτεταμένη γραφειοκρατία. Πριν από 63 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση γέμιζε τον κόσμο με ενθουσιασμό επειδή διέκριναν σε αυτήν μια σαφή υπόσχεση για ειρήνη, ελευθερία και κοινωνική ασφάλεια» υποστήριξε ο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.