Σε μία νέα προκλητική κίνηση προς την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία, με απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σε γραπτή ερώτηση στην τουρκική Βουλή, στην οποία υποστήριξε ότι «υπάρχουν στο Αιγαίο μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, όπως ότι δεν υπάρχουν στο Αιγαίο οριοθετημένα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «ζήτημα ερμηνείας των διεθνών συμβάσεων» λόγω ακριβώς της… απουσίας θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο!
Στην ερώτησή της Τουρκάλα βουλευτής είχε ρωτήσει «αν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα έχει θέσει υπό την κυριαρχία της νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, αν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια και αν η Άγκυρα σκοπεύει να προβεί σε βήματα σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι «οι βασικές συμφωνίες σχετικά με την κυριότητα και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι αυτές της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947)» και ισχυρίσθηκε σ ότι η Τουρκία επιθυμεί να βρεθούν λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα με διάλογο, με βάση την αρχή της ευθυδικίας και την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας. Μίλησε επίσης για «υπερκομματική κρατική πολιτική που ακολουθείται, όχι μόνο από την κυβέρνησή μας, αλλά από τότε που ανέκ υψαν τα προβλήματα αυτά».

Από την πλευρά του διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, αλλά κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την « Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου» ( όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία!) ότι με τις έρευνες που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 για φυσικό αέριο, επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Υπενθύμισε επίσης προηγούμενες γραπτές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις οποίες αναφερόταν ότι «��εν έχουν ισχύ οι συμφωνίες που έχει συνάψει στο θέμα αυτό η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση με σχετικές χώρες και ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης που έχει κάνει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στους θαλάσσιους χώρους δεν λαμβάνουν υπόψη τη βούληση των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι είναι ο άλλος ιδρυτικός λαός».

Ισχυρίσθηκε ακόμα ότι «στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΤΡΑΟ (Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) πραγματοποιεί έρευνες, ενώ από την άλλη δεν επιτρέπεται σε ξένους να προβούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της υφαλοκρηπίδας μας δίχως την άδειά μας».

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς στο Αιγαίο», απάντησε στους νέους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας το Υπουργείο Εξωτερικών.