​Τρεις μήνες μετά το κράξιμο της Μπεατρίθ Ταλεγόν στους ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τη Διεθνή και στον επικεφαλής της Γιώ��γο Παπανδρέου για τις τρελές δαπάνες και τα χρυσά ταξιδάκια τους, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) εγκαταλείπουν την οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι η Διεθνής είναι πλέον ένας σιωπηλός, απλός θεατής των κοσμογονικών εξελίξεων που συμβαίνουν στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια!

Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα της Γερμανίας έδειξε μάλιστα στην πράξη την αποστροφή του στην άλλοτε πολλά υποσχόμενη οργάνωση, πληρώνοντας μόνο 5.000 λίρες από τις 100.000 λίρες Αγγλίας που θα έπρεπε να κανονικά να καταβάλλει για την ετήσια συνδρομή μέλους για το 2013! Έτσι από δω και στο εξής θα μετέχει στις ετήσιες συνόδους της Διεθνούς μόνο ως παρατηρητής!

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, όπως υποστήριξε ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γ��άμπριελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus έχει πάψει να έχει ουσιαστικές θέσεις σε κρίσιμα θέματα. «Πρέπει κανείς να αντιληφθεί με νηφαλιότητα ότι τα τελευταία χρόνια η Σ.Δ. δεν προσέφερε την παραμικρή ουσιαστική συμβολή είτε για τις ακρότητες των χρηματοοικονομικών αγορών είτε για άλλες παγκόσμιες προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά .

Μάλιστα οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια νέα διεθνή οργάνωση με το όνομα «Προοδευτική Συμμαχία» και προγραμματίζουν την ίδρυσή της στις 22 Μαΐου στη Λιψία όπου αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον 50 συγγενικών κομμάτων.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα γίνει αυτό που δεν μπορεί πλέον να είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής, η πλατφόρμα για τον σοσιαλδημοκρατικό διάλογο σε παγκόσμια κλίμακα» υποστήριξε ο Γκάμπριελ.