Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση με παράταση ενός έτους για τις απολύσεις στο Δημόσιο έδωσε η τρόικα, η οποία σήμερα θα έχει κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών αναλυτικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και τη διαχείριση του προσωπικού, το οποίο θα αποτελέσει και το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Απρίλιο θα έρθει το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου, για να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 4.000 υπάλληλοι.

Ο μήνας ορόσημο για τη διαθεσιμότητα, όμως, είναι ο Σεπτέμβριος καθώς -βάσει του σχεδίου- τότε θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου, από την οποία θα προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι του Δημοσίου, με τον στόχο να παραμένει στις 25.000 υπαλλήλους έως το τέλος του έτους.

Ένα μέρος από αυτούς μετά την αξιολόγηση θα δει την πόρτα της εξόδου μετά τη συμπλήρωση του 12μηνου σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, μέσα στο 2013 δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο πέραν των επίορκων που θα δουν την πόρτα της εξόδου.