Σαφή προειδοποίηση προς σύσσωμη την ευρωζώνη απήυθυνε ο πρώην (πλέον) πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστήριξε πως το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν επιτρέπεται να υποτιμηθεί και πως αν δεν επιλυθεί με αποφασιστικότητα, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Ο ίδιος τόνισε πως τόσο η Κύπρος όσο και η ευρωζώνη βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, ωστόσο υπογράμμισε ότι όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας η διάσωση δε θα γίνει με κάθε τίμημα.

Ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι πριν από έναν χρόνο υπήρχαν πολλοί παρατηρητές παγκοσμίως που θεωρούσαν ότι οι ημέρες του ευρώ ήταν μετρημένες, ωστόσο η κατάρρευση δεν ήρθε καθώς ελήφθησαν τα σωστά μέτρα.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι το αίτημα για περισσότερη Ευρώπη οφείλεται στο ότι η Ευρώπη διαρκώς μικραίνει και χάνει σε επιρροή και γι’ αυτό « χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, όχι μια επιστροφή στο εθνικό κράτος».