Τάση αλλαγής του σκηνικού και εμφάνισης νέων κομματικών σχημάτων δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Στην έρευνα της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», ποσοστό 54,5% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων, ενώ το 35,9% προτιμά τη βελτίωση και την ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων.
Στην ίδια έρευνα της κοινής γνώμης, το 67,1% εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν οδηγούν τη χώρα στην ανάπτυξ��, ενώ 30,7% πιστεύει το αντίθετο. Το 60,8% επίσης τάσσεται υπέρ του ανασχηματισμού, ενώ σε συντριπτικό ποσοστό (81,4%) οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι το 2013 θα είναι χρονιά αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Το 58% πάντως θέλει τα κόμματα του νέου πολιτικού σκηνικού να διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ το 38,9% απαντά «όχι απαραίτητα». Ακόμη, το 59,1% των ερωτώμενων που πιστεύει σε νέα κόμματα τοποθετείται στο Κέντρο.
'Αλλο γκάλοπ, της εταιρείας Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», αποτυπώνει οριακό προβάδισμα με 25,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 24,8% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν μεγάλη πτώση, λόγω ίσως της εσωτερικής κρίσης. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 9,1%, ΠΑΣΟΚ 5,7%, ΔΗΜΑΡ 5,0%, ΚΚΕ 4,8%, ΑΝΕΛ 2,8%. Το 49,6% θεωρεί ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 28,8%.το 45,3% των ερωτωμένων απαντά δηλώνει ότι στην παρούσα φάση εμπιστεύεται την σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 23,7% μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 28,4% «καμία».

Καλή είναι η αξιολόγηση και για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τον οποίο σχεδόν οι μισοί πολίτες (47,7%) αξιολογούν «θετικά ή μάλλον θετικά» το έργο του, έναντι 47,1% που το αξιολογεί «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά».

Στην ίδια έρευνα, το 63,3% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη πάση θυσία, ενώ το 35,7% πιστεύει το αντίθετο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το 73,8% απαντά ότι δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Εντυπωσιακό είναι ότι συμφωνούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει το 56,5% των ψηφοφόρων του!