«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μετά από καταγγελία του ευρ��βουλευτή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκου Χουντή, ότι χάθηκε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, διότι δεν εστάλη σχετική αίτηση.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει την καταγγελία αυτή, επικαλούμενος απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σύμφωνα με την οποία:

«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία.

Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα για τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».


Για τη μη υποβολή της αίτησης εγκαίρως, ο γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, και ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριανταφύλλου, εξέδωσαν κοινή δήλωση, σύμφωνα με την οποία επιρρίπτουν το σύνολο της ευθύνης στο υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και προανήγγειλαν κατάθεση σχετικής επερώτησης.

Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι:

• Το ύψος των ζημιών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ή
• Να έχουν προκληθεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πλειονότητα τ��ύ πληθυσμού τής Περιφέρειας, εν προκειμένω τού Βορείου Αιγαίου, καθώς και στο περιφερειακό ΑΕΠ.

Στην περίπτωση τής Χίου δεν ίσχυε καμία από τις δύο προϋποθέσεις. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν υπεβλήθη αίτημα αποζημίωσης στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται, η κυβέρνηση έσπευσε από την αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και έχει καταβάλλει αποζημιώσεις από τον προϋπολογισμό. Μένουμε στα στοιχεία, η κριτική δεν μας αφορά», καταλήγει το υπουργείο.