Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην τοποθέτηση της βουλευτ��ύ του ΣΥΡΘΙΖΑ Ιωάννας Γαϊτάνη σε σκοπιανή εφημερίδα στην οποία αποκαλούσε το γειτονικό κράτος «Μακεδονία» ισχυριζόμενη ότι πίσω από την ονομασία κρύβεται επεκτατισμός… από πλευράς Ελλάδας!

Η κα Γαϊτάνη, μιλώντας στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija» έκανε λόγο για Έλληνες καπιταλιστές στους οποίους -κατά την ίδια- οφείλεται η διαφορά μεταξύ των δύθο κρατών στην ονομασία: «Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου».

Απαντώντας στην κα Γαϊτάνη, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για «ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις» στο θέμα της ονομασίας και, παράλληλα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του στα εθνικά θέματα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. ��εφαλογιάννη:

«Σε συνέντευξή της, πριν τρεις εβδομάδες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Ιωάννα Γαϊτάνη, κατηγορεί την Ελλάδα για αδιέξοδο με τα Σκόπια, καταλογίζοντας στη χώρα μας “οικονομικό επεκτατισμό”, εξαιτίας “καπιταλιστικών συμφερόντων”. Δεδομένης και της συμμετοχής της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδήλωση υπέρ του σκοπιανού “αλυτρωτισμού”, αλλά και σειράς ανάλογων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τη θέση του. Υιοθετεί αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις; Τα εθνικά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς έχει βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία

Για άσφαιρο αντιπερισπασμό κατηγόρησε τη ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας στη ΝΔ, πηγαίνοντας μάλιστα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μερικά χρόνια πίσω όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Πρόκειται για άσφαιρο αντιπερισπασμό της ΝΔ που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικών εντυπώσεων που δεν πείθει. Άλλωστε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Ο κ. Σαμαράς είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που έχει βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία της FYROM. Αλήθεια, η θέση του κ. Σαμαρά ποια είναι σήμερα;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.