Τεράστια σύγχυση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του χαρατσιού, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, έκλεισε την πόρτα στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν το έκτακτο τέλος μέσω της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, όπως σας γράψαμε και χθες από το star.gr, η είσπραξη του χαρατσιού, είχε κριθεί αντισυνταγματική από το Πρωτομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τότε το ελληνικό δημόσιο (μέσω του Στουρνάρα), ζήτησε προσωρινά αναστολή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης, μέχρι να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία τελικά και «κρέμασε» τον Υπουργό Οικονομικών, απορρίπτοντας το αίτημα του για έκδοση προσωρινής διαταγής.

  • Νέα συνεδρίαση του Αρείου Πάγου σήμερα:

Το Ανώτατο Δικαστήριο, θα συνεδριάσει εκ νέου, στις 12:00 το μεσημέρι, μετά από νέα αίτηση του Δημοσίου.

  • «Στον αέρα» οι πολίτες:

Μετά απ΄αυτές τις εξελίξεις, οι πολίτες δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Χαρακτηριστικό, είναι πως η ΔΕΗ έχει ήδη εκδώσει 3 εκατομμύρια λογαριασμούς που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος.

Το χαράτσι ούτως ή άλλως θα πληρωθεί, μόνο που οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμα τον τρόπο, μιας και ναι μεν υποχρεούνται να το καταβάλλουν, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλλουν μέσω της ΔΕΗ.

Το ΥΠΟΙΚ πάντως, δηλώνει αδυναμία να το εισπράξει με άλλο τρόπο. Μένει να δούμε τι θα βγει από τη σημερινή συνεδρίαση και τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.