​«Η επόμενη μέρα έχει ξεκινήσει, δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση.Ένας μαραθώνιος μόλις τελείωσε με επιτυχία, αλλά ήδη είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον επόμενο μαραθώνιο» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς από τις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα μεταξύ άλλων πως ότι εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται του ΕΣΠΑ, των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με στόχο να υπάρξουν συμφωνίες για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και για νέες επενδύσεις.

«Υποχρέωσή μας είναι να σκοτώσουμε την γραφειοκρατία» τόνισε ο κ. Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μια φάση όπου περνάμε στην απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας στο καλωσόρισμα των επενδύσεων».

Φάκελος: Τραπεζική εποπτεία

«Προχωρήσαμε στην ΕΕ στην ίδρυση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς από τις Βρυξέλλες σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Ο μηχανισμός αυτός θα ανοίξει το δρόμο, έτσι ώστε να χωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των χωρών, ώστε το χρέος των χωρών να μην παρασύρει τις τράπεζες» πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας πως στο μέλλον οι τράπεζες θα μπορούν να ανακεφαλαιοποιούνται από τον ESF , γεγονός που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ενδιαφέρει πολύ και την Ελλάδα ώστε να μειωθεί το περαιτέρω το χρέος .

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο μηχανισμός αυτός θα μπει σε λειτουργία 01/04/2014 και θα αφορά αρχικά τις μεγ��λύτερες τράπεζες των χωρών, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγυήσεων των Καταθέσεων, ο οποίος ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τους έλληνες καταθέτες. «Μέσ’ το 2013 θα δημιουργηθεί επίσης και Μηχανισμός Εξυγίανσης που θα χρηματοδοτηθεί από τον τραπεζικό κλάδο» πρόσθεσε

Αναφερόμενος στην θετική απόφαση του χθεσινού Eurogroup όσον αφορά την καταβολή της δόσης-μαμούθ στην Ελλάδα, ο κΣαμαράς είπε πως «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση» και τόνισε πως «ένας μαραθώνιος μόλις τελείωσε, ξεκινάει ένας άλλος».

Το παρασκήνιο και η δόση

«Όλοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τις θυσίες της χώρας. Αυτή η επιτυ��ία για την Ελλάδα, γίνεται επιτυχία για όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη, υπάρχουν και αρνητικές. Οι θετικές είναι ότι υπάρχει προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση. Οι αρνητικές είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες πλήττονται από την κρίση χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η εκταμίευση της δόσης θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας.

«Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, που είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε. Το διεθνές περιβάλλον εδώ, "λέει" ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα» τόνισε.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση

Ερωτώμενος για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι διακρ��νει μια αμηχανία από μέρους αυτών που θέλουν να αντιπολιτευθούν αυτή τη θετική εξέλιξη για τη χώρα. «Όποιος έχει μάτια βλέπει όποιος δεν θέλει να δει είναι δικαίωμά του να πει ό,τι θέλει», πρόσθεσε.

«Καταλαβαίνω, ότι υπάρχει πάντοτε το πολιτικό μικρόβιο και η ανάγκη ο υπεύθυνος Τύπου να σου δώσει ένα κείμενο για να τα βάλεις με την κυβέρνηση» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «θα κέρδιζαν πολιτικά αν έβγαιναν να πουν ότι ήταν επιτυχία (η απόφαση για εκταμίευση της δόσης)». «Αντ' αυτού», συμπλήρωσε, «βγαίνουν και προσπαθούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, τα στοιχεία όμως είναι ανελέητα».

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε την κριτική του προς την αντιπολίτευση λέγοντας πως θα κέρδιζαν πολιτικά «αν έδειχναν μια αίσθηση συνέπειας, συναίνεσης και καλής πολιτικής αγωγής, χωρίς να λένε ψέματα».

«Η αμφισβήτηση μπαίνει στα όρια του κωμικού και του τραγικού, του τραγικού γιατί οι ώρες είναι πολύ δύσκολες και του κωμικού γιατί κανείς δεν τους πιστεύει» πρόσθεσε.

«Λέγανε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση, τη δόση την πήραμε. Λέγανε ότι θα μας βάλουν καινούριες προϋποθέσεις, έπεσαν έξω. Έλεγαν ότι από αυτά τα οποία θα πάρουμε δεν θα μείνει τίποτα στην Ελλάδα, σας απέδειξα ότι 80% θα μείνει στην Ελλάδα και θα πάει απευθείας στην οικονομία», κατέληξε.

Βίντεο mega ​