Η Ελλάδα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της στο ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία δημοσιογράφων από χώρες της ευρωζώνης.

Κατά τον κ. Κουβέλη η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την έξοδο της χώρας από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας, η οποία όμως, όπως πρόσθεσε, προϋποθέτει την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και ταυτόχρονα την τροποποίησή του. Για τον ίδιο λόγο επισήμανε ότι η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα είναι διαρκής και ότι συναρτάται με την εξέλιξη των ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης.

Όπως συμπλήρωσε, «διεκδικούμε την άμεση εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων για τη χώρα μας, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να συνδεθεί η δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη. Διεκδικούμε αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων, ώστε να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής στήριξης και καταπολέμησης της φτώχειας». Περιέγραψε επίσης τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη λειτουργία της δικαιοσύνης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας για τη χώρα και στον ρόλο του κόμματός του σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ επανέλαβε την θέση του για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και καθιέρωση της απλής αναλογικής.