Γιατί όταν κόβουμε κρεμμύδια κλαίμε; Υπεύθυνο είναι ένα ένζυμ�� που απελευθερώνεται με τον τεμαχισμό ενός κρεμμυδιού και ξεκινάει την διαδικασία που μας κάνει να δακρύζουμε.

Το ένζυμο αυτό αντιδρά με τα αμινοξέα τού κρεμμυδιού κι αυτά με τη σειρά τους μετατρέπονται σε σουλφονικά οξέα. Τα σουλφονικά οξέα αναδιατάσσονται αυτόματα για να σχηματίσουν ένα, πλούσιο σε θείο, πτητικό έλαιο . Το χημικό αυτό φτάνει στα μάτια και λόγω της επαφής με τις νευρικές ίνες του κερατοειδούς, ενεργοποιούνται οι δακρυϊκοί αδένες.

Πολλά ακούγονται για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να γλιτώσουμε λίγο κλάμα.

· Να καθαρίζουμε τα κρεμμύδια μπροστά σε μια ανοιχτή βρύση με κρύο νερό.

· Να τα ραντίζουμε με ξύδι πριν τα καθαρίσουμε

· Να ξεκινάμε το καθάρισμα απ’ την κορυφή, για να μη μάς παίρνουν απότομα τα «ζουμιά».

· Να αφήνουμε τα κρεμμύδια στο ψυγείο για αρκετή ώρα, πριν τα καθαρίσουμε.

· Να φοράμε προστατευτικά γυαλιά.

Δοκιμάστε και που ξέρετε κάτι μπορεί να γίνει. Πάντως, καλό θα ήταν να αποφύγετε να σκουπίσετε τα μάτια σας με τα χέρια γιατί τότε μάλλον θα χειροτερέψετε την κατάσταση.