Γιατί πρέπει να ταιριάζουμε το κόκκινο κρασί με το κόκκινο κρέας και όχι με το ψάρι; Μην βιαστείτε να απαντήσει ότι πρόκειται για πρότυπο γαστρονομικής συμπεριφοράς καθώς έρευνες δίνουν την απάντηση.

Το κόκκινο κρασί ενισχύει τη γεύση της ψαρίλας και γι’ αυτό οι οινολόγοι έδωσαν το πρόσταγμα να αποφεύγεται ο συνδυασμός. Σύμφωνα με τις έρευνες όσο περισσότερο σίδηρο περιέχει ένα κρασί, τόσο πιο έντονη είναι η επίγευση της ψαρίλας και τόσο πιο πικρή και «μεταλλική» η αίσθηση που μένει στο στόμα. Αντίθετα, κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ταιριάζουν με τα θαλασσινά.

Επίσης, το ψάρι με το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει καθώς η ισχυρή γεύση που παράγεται από τις τανίνες στη φλούδα του σταφυλιού, «καπελώνει» τη ντελικάτη γεύση του ψαριού και των άλλων θαλασσινών.