Αν νομίζετε ότι τα μαθηματικά είναι μόνο για τους έξυπνους, κάνετε λάθος, καθώς νέα πειράματα έρχονται να αποδείξουν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα τον εγκέφαλο, μπορεί να μην μας κάνει Αϊνστάιν, αλλά σίγουρα βελτιώνει τις μαθηματικές μας επιδόσεις. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.


Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι επιστήμονες τοποθέτησαν στο κεφάλι των εθελοντών, ένα στεφάνι που εφαρμόζει ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα (1 milliamp για 20 λεπτά), και το οποίο μπορεί να αυξάνει ή να μειώνει κατά βούληση τις μαθηματικές επιδόσεις των εθελοντών.


Στη μελέτη, πήραν μέρος 15 φοιτητές 20-21 ετών, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να λύσουν μια σειρά από πάζλ, στα οποία εμφανίζονταν σύμβολα που αντιστοιχούσαν σε αριθμούς. Οι εθελοντές, είχαν χωριστεί σε τρείς ομάδες: η πρώτη, φορούσε στεφάνι που δεν είχε τάση, η δεύτερη, φορούσε στεφάνι με τάση από αριστερά προς τα δεξιά, και η τρίτη, εφάρμοζε ηλεκτρική τάση με αντίθετη φορά.


Οι εθελοντές που ανήκαν στην τρίτη ομάδα, βελτίωσαν αισθητά τις επιδόσεις τους. Αντίθετα, αυτοί που ανήκαν στην δεύτερη ομάδα, είχαν επιδόσεις εξάχρονου παιδιού. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως, είναι ότι η επίδραση των μαθηματικών ικανοτήτων , παραμένει αισθητή ακόμα και έξι μήνες μετά το τέλος του πειράματος.