Έχετε άγχος; Είστε στρεσαρισμένοι; Φάτε καρύδια για να χαλαρώσετε! Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, με αποτέλεσμα να μειώνουν σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 22 εθελοντές, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να ακολουθήσουν κάθε ένα από τρία διαιτολόγια: το ένα ήταν χωρίς καρύδια, το άλλο με καρύδια και καρυδέλαιο, και το τρίτο με καρύδια και έλαιο λιναρόσπορου.

Τρεις εβδομάδες έπειτα από την έναρξη κάθε διαιτολογίου, οι εθελοντές καλούνταν να δώσουν μια ομιλία διαρκείας 3 λεπτών ή να βουτήξουν το ένα πόδι σε παγωμένο νερό, επειδή και τα δύο αποτελούν πηγές στρες για τον οργανισμό.

Όταν ο οργανισμός νιώθει στρες, αντιδρά αυξάνοντας την παραγωγή ορισμένων ορμονών, τον καρδιακό ρυθμό, τον ρυθμό της αναπνοής και την αρτηριακή πίεση. Κάθε φορά, οι ερευνητές υπέβαλλαν σε ιατρικές εξετάσεις τους εθελοντές, διαπιστώνοντας τελικά πως όταν ακολουθούσαν το διαιτολόγιο με τα καρύδια και το καρυδέλαιο, η ��ρτηριακή πίεσή τους ήταν χαμηλότερη στη διάρκεια των στρεσογόνων γεγονότων.