Αν φοβάστε τα αεροπλάνα, μην διαβάσετ�� την παρακάτω είδηση.

Σύμφωνα με έρευνα, οι μισοί Νορβηγοί πιλότοι παραδέχτηκαν ότι έχουν κοιμηθεί στο τιμόνι του αεροσκάφους που κυβερνούσαν.Οι εξουθενωτικοί ρυθμοί δουλειάς είναι η βασική αιτία.

O αντιπρόεδρος της Νορβηγικής Ένωσης Πιλότων, Αλεξάντερ Βάσλαντ παραδέχθηκε πως: «Έχουμε σημάνει το συναγερμό εδώ και πολύ καιρό: για να γίνουμε αποδοτικότεροι απελευθερώσαμε τους κανόνες, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας και μειώνοντας το χρόνο ανάπαυσης».

Από τους 389 πιλότους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, το 2% δήλωσε ότι κοιμάται «συχνά» στο κόκπιτ, χωρίς καν να προειδοποιήσει το συγκυβερνήτη. Άλλο ένα 48% είπε ότι αυτό συνέβη «μια-δύο» φορές ή «σπάνια».


«Το αεροπλάνο παραμένει ασφαλές μέσο μεταφορά�� όμως αναμφίβολα αυτοί οι ρυθμοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Θα χρειαστεί άραγε κάποιο σοβαρό δυστύχημα για να ξυπνήσουμε;», προειδοποίησε ο Βάσλαντ, ο οποίος εξήγησε ότι δεν είναι σπάνιο ένας πιλότος να εργάζεται 60 ώρες εβδομαδιαίως και πολλές φορές να δουλεύει σε καθημερινή βάση για 13 ή και 15 ώρες.

Μάλιστα ένα από τους πιλότους είπε ότι καθώς δούλευε σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα, δεν είχε χρόνο να δει τα παιδιά του. «Η κόρη μου έκλαψε από χαρά, όταν κατάφερα να την παρακολουθήσω σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τον Ιούνιο».

Από την έρευνα προέκυψαν και μερικές ακραίες… καταστάσεις. Πιλότος παραδέχτηκε ότι όχι μόνο αυτός, αλλά και ο συγκυβερνήτης κοιμήθηκαν μέσα στο καμπίνα.