Ιθαγενείς έκρυβαν γνώση που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε

Εξάπτει τη φαντασία η φυλή των Ντογκόν, που ζουν ακόμα και σήμερα με τον ίδιο σχεδόν πρωτόγονο τρόπο που επιβίωσαν για εκατοντάδες χρόνια

Ιθαγενείς έκρυβαν γνώση που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φαν

Εξάπτει τη φαντασία η  φυλή των Ντογκόν, που  ζουν ακόμα και σήμερα με τον ίδιο σχεδόν πρωτόγονο τρόπο που επιβίωσαν για εκατοντάδες χρόνια.

Τα σπίτι τους είναι χτισμένα από πλίθα, που είναι μια μίξη πέτρας νερού και χώματος. Ανακαλύφθηκαν το 1930 από ένα ζευγάρι διάσημων Γάλλων ανθρωπολόγων εξερευνητών, τον Μαρσέλ Γκριόλ και την Ζερμέν Ντετερλίν,οι οποίοι και έμειναν κοντά στη φυλή για τα επόμενα 20 χρόνια.

Οι Ντογκόν κατά τα χρόνια της συμβίωσης στους με το ζευγάρι, άρχισαν σιγά σιγά να αποκαλύπτουν τις μυστικές γνώσεις της φυλής και τα τελετουργικά τους. Πίστευαν στην ύπαρξη ενός θεού που λεγόταν Νόμο, που στη διάλεκτο τους σήμαινε πως ” δίνω σε κάποιον να πιει κάτι”.

Ο νόμο, κατά την παράδοση τους αφού δημιούργησε το σύμπαν και τη γη βέβαια, θυσιάστηκε για το καλό των ανθρώπων δίνοντας το σώμα του για τροφή σε αυτούς, ενώ κατά τους Ντογκόν προέρχεται από τον αστερισμό του Σείριου.

Το ζευγάρι των ανθρωπολόγων έμεινε έκπληκτο από τις αστρονομικές γνώσεις που διέθετε η φυλή, καθώς όχι μόνο γνώριζαν την ύπαρξη του Σείριου, αλλά ήξεραν επίσης πως υπάρχει και ένα μικρότερο άστρο κοντά του, το οποίο όπως έλεγαν ήταν αλληλένδετο με το μεγάλο.

Εκείνη την εποχή αποδείχτηκε από αστρονόμους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με τη βοήθεια τηλεσκοπίων πως όντως ο Σείριος Α ήταν ουσιαστικά ένα διπλό σύστημα άστρων, αφού ανακάλυψαν την ύπαρξη του δεύτερου μικρότερου αστεριού στου Σείριου Β.

Πως οι Ντογκόν ήξεραν ήδη εδώ και πολλά χρόνια για την ύπαρξη του διπλού συστήματος των άστρων του Σείριου χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επαφή με οποιαδήποτε άνθρωπο στο παρελθόν;

Υπ όψη ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να αντιληφθεί κανείς το δεύτερο άστρο με γυμνό μάτι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και με τηλεσκόπιο. Οι ανθρωπολόγοι είχαν συγκλονιστεί, ενώ οι αστρονομικές λεπτομέρειες της φυλής δεν σταματούσαν εκεί.

Γνώριζαν όχι μόνο ακριβέστατα την τροχιά του μικρού άστρου, αλλά και τη διάρκεια της που την είχαν καθορίσει στα 50 χρόνια.

Έλεγαν ακόμα πώς ο Σείριος Β ήταν πολύ βαρύς. Δηλαδή πως το υλικό του ήταν πιο βαρύ από όλο το σίδερο της γης μαζί.

Πραγματικά σήμερα γνωρίζουμε πως 15ml του υλικού του άστρου αυτού ζυγίζουν 1 τόνο!

Γνώριζαν ακόμα πως οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, και σχεδίαζαν τον Κρόνο με τους δακτυλίους γύρω του, ενώ με ένα κλαρί σχεδίαζαν στο χώμα το σπειροειδές σχήμα του γαλαξία μας, λέγοντας στους ανθρωπολόγους πως αυτό είναι το σχήμα του κόσμου στον οποίο ανήκει η γη.

Το 1950 το ζευγάρι των ερευνητών δημοσιοποίησε τη μελέτη του βασισμένο στα λεγόμενα των Ντογκόν, στην επιστημονική κοινότητα.

Ακόμα και στις μέρες μας, η γνώση αυτή της φυλής, που κατά γενική ομολογία όλων των μελετητών δεν θα πρεπε να υφίσταται, προβληματίζει και εξάπτει τη φαντασία πολλών που είναι σχεδόν σίγουροι πως κάποιοι επισκέπτες εκτός του πλανήτη μας μετέδωσαν τις γνώσεις αυτές στην αρχαία αυτή φυλή, που τη φυλά ως κόρη οφθαλμού μέχρι και σήμερα.

 

Επιμέλεια Αθηνά Ισιγώνη

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top