Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξι��ίλιαν στο Μόναχο, με επικεφαλής τη γεωβιολόγο Ρενάτε Μάτζκε-Κάρατζ ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο σπερματοζωάριο που είναι ίσως το μεγαλύτερο πάνω στη Γη.

Η μελέτη του απολιθώματος έγινε με τη βοήθεια ακτίνων-Χ στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

σ2.jpeg
Το εν λόγω σπερματοζωάριο προέρχεται από ένα μαλακόστρακο σαν μικρή γαρίδα, που έμοιαζε σαν φασόλι με πόδια, ηλικίας τουλάχιστον 16 εκατ. ετών (ίσως και 23 εκατ. ετών) και είναι 20 φορές μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

Ωστόσο, μεγαλύτερο σπερματοζωάριο που έχει ανακαλυφθεί ανήκει σε μια μύγα «δροσόφιλα» και ξεπερνά σε μήκος τα πέντε εκατοστά.

«Είναι αξιοθαύμαστο ότι ο τρόπος αναπαραγωγής αυτών των μικρών μαλακόστρακων έχει ουσιαστικά παραμείνει αμετάβλητος μέχρι σήμερα» δήλωσε η Μάτζκε-Κάρατζ.

Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι το σπερματοζωάριο είχε μήκος 1,26 χιλιοστών, πιθανώς μεγαλύτερο και από το μήκος του ίδιου του υδρόβιου οργανισμού, που έφθανε τα 1,2 έως 1,3 χιλιοστά.

Το αρχαίο μαλακόστρακο ζούσε σε στάσιμα νερά μέσα σε ένα σπήλαιο. Η ιδιαιτερότητα του σπερματοζωαρίου του είναι ότι δεν διαθέτει τη χαρακτηριστική ουρά που διαθέτουν τα περισσότερα αναπαραγωγικά κύτταρα για να κινηθεί, αλλά ένα μόνο μεγάλο επίμηκες κεφάλι και μπορούσε να κινηθεί χάρη σε συνεχείς συσπάσεις που έκανε η μεμβράνη του.

Το προηγούμενο αρχαιότερο γνωστό σπερματοζωάριο μαλακόστρακου ήταν ηλικίας μόλις 15.000 ετών. Παλαιότερα, είχε βρεθεί ένα ακόμη αρχαιότερο σπερματοζωάριο μέσα σε ένα έντομο ηλικίας περίπου 40 εκατ. ετών, το οποίο όμως δεν ήταν απολιθωμένο, αλλά παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι.